, ,

Izpolnjevanje zahtev Uredbe o upravljanju z energijo v javnem sektorju

Na podlagi Energetskega zakona je Vlada Republike Slovenije 28. julija 2016 izdala Uredbo o upravljanju z energijo v javnem sektorju. Uredba določa obveznost vzpostavitve sistema upravljanja z energijo v stavbah oseb javnega sektorja, zavezance in minimalne vsebine tega sistema, s ciljem povečanja energetske učinkovitosti in uporabe obnovljivih virov energije v stavbah, ki jih uporabljajo osebe javnega sektorja.

Uredba zahteva, da se sistem upravljanja z energijo vzpostavi v stavbah in posameznih delih stavb, ki so v lasti Republike Slovenije ali samoupravne lokalne skupnosti in v uporabi državnih organov, samoupravnih lokalnih skupnosti, javnih zavodov, javnih gospodarskih zavodov, javnih skladov, javnih agencij in ustanov, katerih ustanovitelj je Republika Slovenija ali samoupravna lokalna skupnost, in katerih uporabna površina obsega več kot 250 m2. Sistem upravljanja z energijo se vzpostavi tudi v stavbah iz prejšnjega stavka, v katerih je vsota uporabne površine več posameznih delov stavb v posamezni stavbi večja od 250 m2.

Sistem upravljanja z energijo skladno z Uredbo vključuje:

  1. izvajanje energetskega knjigovodstva;
  2. določitev in izvajanje ukrepov za povečanje energetske učinkovitosti in rabe obnovljivih virov energije;
  3. poročanje odgovorni osebi zavezanca o rabi energije, s tem povezanih stroških in izvajanju ukrepov iz prejšnje alineje

 

Podjetje EUDOM v ta namen pripravlja spletno aplikacijo energetskega knjigovodstva EnPREGLED, ki bo lastnikom navedenih stavb omogočila izpolnjevanje zahtev Uredbe o upravljanju z energijo v javnem sektorju in ustrezno poročanje ministrstvu. Več informacij o aplikaciji bo razvijalec omenjene programske opreme posredoval v začetku prihodnjega leta.

 

Uredba o upravljanju z energijo v javnem sektorju