, , ,

Februarja prvi prijavni roki programa Erasmus+: Mladi v akciji

Program “Erasmus+: Mladi v akciji” je del programa Erasmus+, ki je stopil v veljavo z letom 2014. Namenjen je izboljšanju spretnosti in zaposljivosti mladih ter posodobitvi in razvoju izobraževanja, usposabljanja in mladinskega dela. Sedemletni program razpolaga s proračunskimi sredstvi v višini 14,7 milijarde evrov, s katerimi želi Evropska unija več kot 5 milijonom Evropejcem omogočiti študij, usposabljanje, pridobivanje delovnih izkušenj ali neformalnih učnih izkušenj v tujini. Izvajanje programa temelji na Uredbi Evropskega parlamenta in sveta o uvedbi programa »ERASMUS+«, programa Unije za izobraževanje, usposabljanje, mladino in šport, ter različnih izvedbenih dokumentov.

Ukrepi programa so razporejeni v tri ključne ukrepe, in sicer učna mobilnost posameznikov, sodelovanje za inovacije in izmenjavo dobrih praks ter podpora za reformo politik. Izvajanje programa pa naj bi prispevalo k doseganju ciljev strategije Evropa 2020 (še posebej na področju izobraževanja), ciljev strateškega okvira za evropsko sodelovanje v izobraževanju in usposabljanju (ET 2020), vključno z ustreznimi merili uspešnosti, trajnostnega razvoja partnerskih držav na področju visokošolskega izobraževanja, splošnih ciljev prenovljenega okvira za evropsko sodelovanje na področju mladine (2010–2018), cilja razvoja evropske razsežnosti v športu, zlasti množičnem, v skladu z delovnim načrtom Unije na področju športa, in k spodbujanju evropskih vrednost v skladu z 2. Členom Pogodbe o Evropski uniji.

Prvi prijavni rok v letu 2017 za vse tri ukrepe je 2. februar 2017 ob 12.00. Delavnica pred prvim prijavnim rokom 2017 bo potekala v ponedeljek, 9. januarja 2017, in sicer ob 10. uri za Ključni ukrep 1 (mladinske izmenjave, evropska prostovoljska služba, mobilnost mladinskih delavcev), ob 13. uri za Ključni ukrep 2 (strateška partnerstva) in ob 15. uri za Ključni ukrep 3 (srečanja mladih in političnih odločevalcev).