,

Investicijska konferenca v Londonu

Pod okriljem SPIRIT Slovenija, Britansko-slovenske gospodarske zbornice in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo je 1. decembra v Londonu potekala investicijska konferenca. Na njej so britanskim investitorjem predstavili slovensko poslovno in investicijsko okolje, priložnosti v posameznih sektorjih in primere dobrih praks.

Za udeležbo na konferenci je bilo precej zanimanja, saj so se prijavili predstavniki več kot 100 podjetij iz Velike Britanije in Slovenije.

Konferenco je odprl državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti, ki je predstavil investicijske priložnosti v Sloveniji in oblike pomoči države. Regionalna direktorica Evropske banke za obnovo in razvoj Vedrana Jelušić Kašić je govorila o delovanju te mednarodne finančne ustanove v Sloveniji, glavni izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Imre Balogh pa je predstavil panožne priložnosti na področju investicij.

Plenarni del, ki so mu sledila srečanja podjetnikov, se je zaključil z okroglo mizo, na kateri so o naložbenih izkušnjah v Sloveniji govorili glavni izvršni direktor družbe Titus Plus Robert Appleby, predstavnik sklada Apollo Michele Raba, svetovalec Emone Capital Miha Košak, predsednica uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Lidia Glavina in izvršni direktor DUTB Janez Škrubej.

Slovenija je v zadnjem času postala zelo zanimiva investicijska destinacija. Gospodarstvo hitro raste, država pa je geografsko strateško pozicionirana. Če k temu dodamo še kvalificirano delovno silo in številne centre za raziskavo in razvoj, dobimo dobro okolje za investicije. Kot so izpostavili na konferenci, je trenutno največ priložnosti za investitorje, ki se zanimajo za nakup podjetij v državni lasti, saj bo država v skladu s strategijo upravljanja državnih naložb še odprodajala državne deleže. Postopek bo transparenten, investitorji pa se bodo pogovarjali le z enim prodajalcem, SDH, kar je velika prednost.