,

Prisilno prezračevanje in pohlajevanje

Julij 2015. Prihod na objekt v popoldanskih urah.

Vročina poletja nevzdržno vpliva na zaposlene in na uporabnike prostorov v stavbi. Hitri odgovor na moje postavljeno vprašanje: “Zakaj je tako vroče?” enemu izmed zaposlenih je bil: “Klime ne delajo!”. Opala, to pa ni dobro. “In koliko notranjih naprav ne deluje?” sem vprašal zaposleno osebo, ki mi je še hitreje odgovorila:”9! Prosim za pomoč, saj so iz dneva v dan temperature visoke skoraj povsod v stavbi in tako naprej več ne moremo funkcionirati normalno!”. OK, seveda. Takojšen ukrep, katerega sem imel dostop, je bila nastavitev prezračevalnega sistema, ki ga imajo v stavbi (omogoča vpih ohlajenega zraka v prostore).
Nastavitev parametrov prezračevalnega sistema:
– od ponedeljka do petka: od 04:00 do 07:00 – vpih 20°C »HIGH« (hrup naprave zaradi nastavljenega maksimuma nikogar ne moti, saj takrat v stavbi ni nikogar, notranje temperature se spustijo in ugodje bivanja se poveča);
– od 07:00 do 16:00 – vpih 20 °C »LOW« (od 16-te ure dalje v stavbi ni nikogar do naslednjega dne);
– ob 16:00 izklop prezračevalnega sistema do 04:00 naslednjega dne (med tednom);
– med vikendi delovanje prezračevalnega sistema ni nastavljeno oz. je izklopljeno.
Naslednji ukrep je bil kontakt z distributerjem in podjetjem, ki je vršilo montažo klimatskih naprav. Po tednu dni, ob prihodu serviserja, je bilo ugotovljeno, da je bil sistem popolnoma brez plina. Nedelovanje klimatskih naprav je bilo odpravljeno v roku in tako so zaposleni, kakor tudi uporabniki stavbe, bivanje v prostorih iz nevzdržnega prešli v konstantno ugodje.
Na samem koncu se je predlagal tudi tesnostni preizkus z dušikom, kjer bi se najdeno mesto puščanja saniralo.
DP