, ,

Potekala je konferenca Evropska akcija za pametne vasi – Za svetlejšo prihodnost podeželja v EU

V petek, 13. aprila 2018 je na Bledu potekala mednarodna konferenca Evropska akcija za pametne vasi – Za svetlejšo prihodnost podeželja v EU, ki sta jo gostila Violeta Bulc, evropska komisarka za promet, in Franc Bogovič, poslanec Evropskega parlamenta. 

Na začetku konference sta uvodna nagovora podala gostitelja, pozdravni nagovor pa je imel dr. Miro Cerar, predsednik Vlade Republike Slovenije.

V osrednjem delu konference je potekal pogovor z evropskimi komisarji in poslancema Evropskega parlamenta o Evropski akciji za pametne vasi. Tako so spregovorili že omenjena Violeta Bulc, evropska komisarka za promet, Phil Hogan, evropski komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja, Mariya Gabriel, evropska komisarka za digitalno gospodarstvo in družbo, ter Franc Bogovič (Poslanska skupina EPP) in Tibor Szanyi (Poslanska skupina S&D), oba poslanca Evropskega parlamenta.

Sledila sta predstavitev Blejske deklaracije in Zagon SunContract globalne platforme. 

Po odmoru so v zadnjem delu potekali trije istočasni paneli, ki so jih gostili pristojni evropski komisarji in slovenski ministri. Prvi panel se je posvečal Mobilnosti na podeželju, drugi Prihodnosti SKP in pametnemu kmetovanju, zadnji pa se je dotikal Digitalnih inovacij in novih tehnologij za dobrobit podeželja.