, , ,

Prihodnje leto Slovenija predsedujoča skupini članic EU na področju socialne ekonomije

Slovenija je v sredini novembra 2017 dobila enoletni mandat predsedovanja skupini držav EU na področju socialne ekonomije za leto 2018. Maribor pa bo v tem obdobju Evropska prestolnica socialne ekonomije, kjer se je socialne ekonomije v zadnjih petih letih razvila v največjem obsegu v primerjavi z drugimi slovenskimi mesti.

Ob robu Socialnega vrha držav članic Evropske unije, ki je potekal 17. novembra 2017 v Goetheburgu na Švedskem, poimenovanega »Za pravična delovna mesta in rast«, je Slovenija dobila enoletni mandat predsedovanja Nadzornemu odboru Luksemburške deklaracije, sprejete decembra 2015. Za obdobje predsedovanja bo Maribor postal Evropska prestolnica socialne ekonomije za leto 2018.

Pred začetkom Socialnega vrha držav članic Evropske unije v Goethebourgu na Švedskem, se je 16. novembra odvila konferenca o vlogi socialne ekonomije v prihodnosti dela. V sklopu te konference je državni sekretar v Kabinetu predsednika Vlade RS Tadej Slapnik v okviru panela »Ugodni ekosistemi za socialno ekonomijo« predstavil aktivnosti Slovenije v sklopu vzpostavitve in krepitve ekosistema socialne ekonomije v Sloveniji ter v navezavi na zeleno in krožno gospodarstvo ter blockchain tehnologije in distribuirano ekonomijo.

Na zasedanju Nadzornega odbora Luksemburške deklaracije v Goetheburgu, ki je potekal v sklopu konference, so ministri in državni sekretarji držav članic nadzornega odbora na predlog Španije soglasno podprli državnega sekretarja v Kabinetu predsednika Vlade RS Tadeja Slapnika, državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade za predsednika nadzornega odbora in s tem tudi Republiko Slovenijo za predsedovanje in vodenje nadzornega odbora v letu 2018. Republika Slovenija bo v letu 2018 vodila povezavo 14 držav EU aktivih na področju razvoja socialne ekonomije na nacionalni in Evropski ravni. Vodenje nadzornega odbora bo Slovenija prevzela od Španije, ki je nadzorni odbor Luksemburške deklaracije vodila v letu 2017. Operativne in tehnične aktivnosti predsedovanja bo prevzel tehnični sekretariat predsednika, ki ga bo opravljalo nacionalno Združenje Socialna ekonomija Slovenije. S strani Združenja Socialna ekonomija Slovenije se je srečanja udeležila Nena Dokuzov, članica upravnega odbora združenja.

Celoten prispevek dosegljiv tukaj.