, ,

Predsednik vlade na zasedanju Svetovnega gospodarskega foruma o digitalni in krožni preobrazbi Slovenije

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se bo med 24. in 26. januarjem 2018 udeležil letnega srečanja Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) v Davosu. Letošnje zasedanje bo potekalo pod naslovom Oblikovanje skupne prihodnosti v razdrobljenem svetu.

V ponedeljek, 22. januarja 2018, ob 18. 30 uri se s slavnostno otvoritvijo začenja vrh Svetovnega gospodarskega foruma (World Economic Forum) v švicarskem Davosu. Večer se bo nadaljeval z razglasitvijo zmagovalcev za globalno nagrado The Circulars 2018 v sedmih kategorijah, ki jih je izbrala 27 članska mednarodna žirija. Med letošnjimi šestimi finalisti za nagrado »Circular Leadership« je tudi slovenka mag. Ladeja Godina Košir, ustanoviteljica in direktorica platforme za krožno gospodarstvo Circular Change.

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se bo v okviru svoje udeležbe aktivno osredotočil na dve temi:
1) pomen krožnega gospodarstva za trajnostno rast in razvoj, ter
2) vizije oz. prihodnosti Evrope/Evropske unije.

Pri tem bo podal odgovor na pomembno vprašanje: Kaj prinaša Slovenija na zasedanje Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) kot prispevek k razvoju globalne platforme za pospeševanje krožnega gospodarstva PACE (Platform for Accelerating the Circular Economy)?

– Slovenija v sodelovanju z Nizozemsko, Finsko in Luksemburgom pripravlja pobudo, ki bo skupaj z zainteresiranimi članicami EU naslovljena na Evropski svet. S pobudo želijo zainteresirane članice spodbuditi oblikovanje naslednje finančne perspektive v smeri, ki bo podprla prehod v krožno gospodarstvo s ciljem zagotavljanja Agende Združenih narodov za trajnostni razvoj 2030.

– Slovenija je tudi v procesu priprave Kažipota prehoda v krožno gospodarstvo, ki je navdih za srednjo in vzhodno Evropo, da so pripravljeni svoja znanja deliti in sodelovati z drugimi vladami pri vključevanju deležnikov (predvsem gospodarstva) k nastajanju tovrstnih kažipotov v regiji in da bodo to udejanjili z dialogom na 3. Circular Change konferenci, ki bo 11. maja v Mariboru.

– Slovenija bo v letu 2018 ustanovila Stičišče za krožno gospodarstvo (Circular Hub) s sedežem v Sloveniji v sklopu globalne platforme Svetovnega ekonomskega foruma PACE – Platform for Accelerating the Circular Economy (z načrtovano širitev v regijo Jugovzhodne EU), ki bo temeljil na javno-zasebnem partnerstvu. Pri njegovi vzpostavitvi v sklopu  Partnerstva za zeleno gospodarstvo že sodeluje s platformo Circular Change.