,

Nepovratna sredstva za naložbe v sisteme daljinskega ogrevanja na obnovljive vire energije

 
Ministrstvo za infrastrukturo je objavilo javni razpis za sofinanciranje daljinskega ogrevanja za obnovljive vire energije za obdobje 2016–2020. Predmet sofinanciranja so finančne spodbude, namenjene naložbam v nove sisteme daljinskega ogrevanja na obnovljive vire (DO OVE) in mikro sisteme DO OVE. Do finančnih spodbud so upravičeni tudi investitorji, ki širijo obstoječ daljinski sistem DO OVE ali gradijo novo kotlovnico s kotli na lesno biomaso kot vir za obstoječe daljinsko omrežje (v nadaljevanju: operacije) v naslednji vsebini:
– izgradnja sistemov DO OVE s kotlovsko kapaciteto največ do 10 MW oz. izgradnja mikro sistemov DO OVE s kotlovsko kapaciteto največ do 1 MW;
– razširitev daljinskega omrežja pri obstoječem sistemu DO OVE z ali brez dograditve dodatnih kotlov na lesno biomaso;
– v kolikor izraba solarne energije kot dodatnega vira prispeva k izboljšanju gospodarnosti celotnega sistema DO OVE, je lahko del operacije tudi solarni sistem za pripravo tople vode.

Upravičenci
Prijavitelji po razpisu so gospodarske družbe in samostojni podjetniki posamezniki po Zakonu o gospodarskih družbah in zadruge po Zakonu o zadrugah.

Rok za prijavo
Razpis je odprt do porabe sredstev oz. najkasneje do 7. 6. 2018. Vloge za prvo odpiranje morajo biti oddane najkasneje do 29. 12. 2016. Prvo odpiranje vlog se bo začelo izvajati 6. 1. 2017.

Višina subvencije
Skupna višina finančne spodbude v obliki nepovratnih sredstev za izvedbo posamezne operacije znaša največ 35 % vrednosti upravičenih stroškov investicije, če je prijavitelj veliko podjetje. Pri srednjih podjetjih se zgornja višina dodeljene finančne spodbude poveča za 10 odstotnih točk, pri malih podjetjih pa za 20 odstotnih točk. Sistemom, ki vsebujejo postrojenje za soproizvodnjo električne energije in toplote, iz katerih se dobavlja toploto v daljinsko omrežje, se višina državne pomoči lahko poveča za 10 odstotnih točk. Intenzivnost pomoči za proizvodni obrat se lahko poveča za 15 odstotnih točk za naložbe na območjih, ki prejemajo pomoč in izpolnjujejo pogoje iz člena 107(3)(a) Pogodbe, ter za 5 odstotnih točk za naložbe na območjih, ki prejemajo pomoč in izpolnjujejo pogoje iz člena 107(3)(c) Pogodbe.

Višina razpoložljivih sredstev
Višina nepovratnih sredstev, ki je na razpolago za sofinanciranje operacij po tem javnem razpisu, znaša 8 milijonov evrov. Javni razpis za sofinanciranje projektov, ki ga financira Evropska unija iz Kohezijskega sklada, se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020 (OP EKP 2014–2020), prednostne osi “Trajnostna raba in proizvodnja energije ter pametna omrežja”, prednostne naložbe “Spodbujanje proizvodnje in distribucije energije, ki izvira iz obnovljivih virov”.
 

Več informacij: Spletna stran Ministrstva za infrastrukturo, Portal Energetika.