, ,

Dan odprtih vrat v vrtcu Podgorje

Dan odprtih vrat je zainteresirani javnosti omogočil vpogled v izgradnjo in obratovanje lesenega vrtca Podgorje, imenovanega Vrtec Škrat Bučko. Investitor lesene gradnje je bilo podjetje GG Slovenj Gradec, izvajalec gradnje je bilo podjetje Lesoteka hiše, storitev svetovalnega inženiringa pri gradnji pa je izvedlo podjetje EUTRIP. Stavba ima vzpostavljen napreden sistem energetskega monitoringa.

Gradnja vrtca Podgorje je nadaljevanje uspešnih projektov javno-zasebnega partnerstva Mestne občine Slovenj Gradec in Gozdnega gospodarstva Slovenj Gradec. Po vrtcu Šmartno pri Slovenj Gradcu v letu 2015 je bilo za izvedbo dveh investicij za vrtca Legen in Podgorje skupaj potrebnih manj kot 11 mesecev. Skupaj je v vse tri vrtce vgrajenih okoli 500 m3 smrekovega lesa, prostora v vseh treh vrtcih pa je za 350 otrok.

Hitro izvajanje sta omogočali dobra uigranost ekipe in lesena montažna gradnja. V okviru slednje je vgrajen beton samo v talni plošči in tako ni bilo potrebno čakati sušenja konstrukcije. Kar 85 odstotkov površin v vrtcu Podgorje je namenjenih otrokom. Posebnost vrtca pa je tudi, da ima med igralnicami označeno cesto, kjer se otroci na igriv način spoznavajo tudi z varnostjo v prometu.

Stavba ima vgrajena sodoben centralni nadzorni sistem in monitoring porabe energije, kar je implementiralo podjetje EUDOM. Sistem omogoča daljinski nadzor nad delovanjem ogrevanja in temperaturami v stavbi, omogočen pa je tudi enostaven spletni vpogled v pretekle podatke o porabi vode, elektrike in toplotne energije.

Predvidena poraba toplotne energije je okoli 30 kWh/m2 na leto. To vrtec uvršča v nizkoenergijski razred (energetski razred B2). Stavba bo preko 50 odstotkov energije pridobila iz obnovljivih virov, in sicer s pomočjo toplotne črpalke zrak – voda, kar daje stavbi še dodaten trajnostni značaj.

vrtec-podgorje_dsc6867