, ,

Rast v logistiki, kmalu tudi električna in avtonomna vozila

V zadnji številki revije Embalaža, okolje, logistika (EOL) so predstavili rezultate ankete, vezane na aktualne trende v logistiki. Med temi izstopa »urbana logistika«. Še več, »t.i. trajnostna mobilnost in nova prometna miselnost nista več samo marketinški kategoriji, ampak nekaj, s čimer se resno ukvarjajo vsa pomembna transportna podjetja,« je povedalJakob Bertole, direktor poslovanja v DPD Slovenija. Sodelujoči v anketi so dodali, da je avtonomna vozila mogoče pričakovati nekje okoli leta 2025 in da mora biti tehnologija v službi človeka, ki pa za enkrat še ni zamenljiv. Da je eden izmed aktualnih trendov tudi popolna sledljivost blaga, je znano. Za to je potreben napreden in sodobni IT sistem in v Sloveniji manj rigidna delovno-pravna zakonodaja, ki podjetnikom onemogoča sledenje na hitro spreminjajočem se trgu. Podjetniki so v anketi opozorili na zaprtost v EU, saj je v Avstriji začel veljati novi Zakon o preprečevanju plačilnega in socialnega dumpinga. Najbolj pozitiven podatek je, da vsi logisti beležijo rast in napovedujejo še boljše čase.

Sodelujočim v anketi so bila postavljena naslednja vprašanja:

Gospodarska oživitev naj bi se kazala tudi v obsegu poslov v transportu in prometu. Kakšni so indeksi rasti v tem letu in kaj pričakujete do konca leta? Še vedno bolj naraščajo cestni prevozi? Kaj najbolj vpliva na ekonomski položaj logistov in kakšna je moč ponudnikov goriv, transportnih vozil in kontejnerjev?
Katere trende napovedujete za prihodnost logistike, kaj menite o zeleni logistiki in kaj o avtonomni logistiki z avtonomnimi vozili in droni?
S kakšno konkurenco se srečujete na trgu in s katerimi svojimi konkurenčnimi prednostmi ponujate svoje transportne storitve?
Kakšno prednost daje ponudba celostne logistične storitve in kaj najbolj iščejo naročniki?
Ali je EU za prevoznike še tako odprta, kot je bila v preteklosti?

Več o rezultatih ankete v prispevku …