, , , ,

Vabilo k udeležbi Nacionalnega foruma zelenega gospodarstva 2018

Partnerstvo za zeleno gospodarstvo Slovenije, Kabinet predsednika Vlade Republike Slovenije in Ministrstvo za okolje in prostor Republike Slovenije v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije in Združenjem mestnih občin Slovenije ter partnerskimi organizacijami organizirajo Nacionalni forum zelenega gospodarstva 2018, ki se bo odvijal v sklopu 4. Mednarodnega sejma trajnostnih tehnologij GREEN v Gornji Radgoni. Nacionalni forum bo potekal 4. aprila 2018 ob 10. uri v dvorani 2 sejma GREEN.

Namen Foruma je razprava o osnutku Kažipota prehoda v krožno gospodarstvo Slovenije (osnutek je na voljo tukaj). Slovenija je v letu 2015 začela proces prehoda v zeleno gospodarstvo, ko je sprejela Okvirni program prehoda v zeleno gospodarstvo in ustanovila delovno skupino Partnerstvo za zeleno gospodarstvo. Vlada dr. Mira Cerarja je prepoznala zeleno gospodarstvo kot strateško usmeritev Republike Slovenije, ki predstavlja priložnost za razvoj novih zelenih tehnologij, odpiranje zelenih delovnih mest, učinkovitejše upravljanje z naravnimi viri, promocijo in razvoj slovenskega znanja.

Prehod v zeleno in krožno gospodarstvo pa je proces, ki zahteva spremembe v celotni družbi – od načina proizvodnje in potrošnje do spremembe vzorcev obnašanja, vrednot ter razvoj novega znanja in inovacij. Inovativna podjetja, ki investirajo v izboljšanje okoljske in energetske učinkovitosti, dosegajo izboljšanje konkurenčnosti na trgu, kot tudi finančne prihranke. Trajnostna in učinkovita raba naravnih virov ter upoštevanje omejitev naravnega okolja so danes skupaj z inovacijami ključni vidiki povečevanja gospodarske učinkovitosti.

Poleg predstavitve bodo obiskovalci imeli možnost sodelovanja v javni razpravi osnutka. Udeležba je brezplačna, zaradi omejenega števila mest pa je potrebna prijava na  klavdija.merc@gov.si do 30. marca 2018. 

Več o dogodku in njegovem programu izveste tukaj.