, , ,

Podpisane nadaljnje pogodbe o sofinanciranju iz sredstev ESSR

V četrtek, 26. aprila 2018 je bilo v sklopu Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija za programsko obdobje 2014-2020 podpisanih 15 pogodb o sofinanciranju iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR). Podpis pogodb je potekal v prostorih Centra vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga v Vitanju. Program ima sicer 41 odobrenih projektov, ob omenjenih pogodbah  se izvaja že 23 projektov, trije pa bodo pogodbo podpisali naknadno. Z vsemi projekti bo vezanih skoraj 89 odstotkov programskih sredstev, s čimer sodi program med vodilne v Evropski Uniji. 

V obdobju trajanja projekta (2014-2020) se bo sodelovanje in povezovanje med Slovenijo in Avstrijo še bolj utrdilo, s čimer se bo zvišala kakovost življenja prebivalcev skupnega obmejnega območja. Projekti imajo pomemben doprinos “k spoznavanju raznolikosti, miselno in idejno bogatijo ter spodbujajo zavedanje, da naša soseščina ni tujina, ampak je del skupne Evrope”. Raznolikosti, kot so politične, družbene, kulturne in ekonomske, med omenjenima država pomenijo prednost, ki se je morata obe strani zavedati, “saj več Evrope v praksi pomeni tudi več novih idej in trajnostnih rešitev”.

Na razpis se lahko prijavi 17 upravičenih regij, to so v Sloveniji Gorenjska, Koroška, Savinjska, Podravska, Pomurska, Osrednjeslovenska, Goriška in Zasavska statistična regija; v Avstriji pa Vzhodna Štajerska, Zahodna in Južna Štajerska, Gradec, Zgornja Štajerska–Vzhod, Zgornja Štajerska–Zahod, Spodnja Koroška, Celovec-Beljak, Zgornja Koroška in Južna Gradiščanska. Vsebina projektov se mora dotikati krepitve raziskav, inovacij in čezmejne konkurenčnosti, varstva okolja in spodbujanja učinkovite rabe virov, izboljšanja institucionalne zmogljivosti in učinkovite javne uprave.

Razpis je bil objavljen decembra 2015, sredstev ESRR pa je bilo nekaj manj kot 45 milijonov. Do sedaj so potekali trije roki za oddajo projektov, prvi februarja 2016, drugi julija 2016 in tretji septembra 2017.

Četrti rok je odprt do 28. novembra 2018, za katerega je preostalo še približno 10 odstotkov sredstev. Natančnejši podatki o preostalih sredstvih po prednostnih oseh, hkrati z usmeritvami vezanimi na doseganje programskih kazalnikov, bodo v kratkem objavljeni na spletni strani programa.

Več o podpisu pogodb, odobrenih projektih in galeriji slik z dogodka najdete tukaj.