, ,

Vabilo na brezplačni Ljubljana Mini Maker Faire 2018

Vljudno ste vabljeni na brezplačni dogodek Ljubljana Mini Maker Faire 2018, ki se bo odvijal 26. maja 2018 med 10. in 19. uro na Trgu Republike, natančneje na ploščadi pred Cankarjevim domom v Ljubljani. Nanj so še posebej vabljeni Učni izdelovalni laboratoriji. 

Dogodek je nastal v okviru sodelovanja več organizatorjev, to so Zavod 404, Vlada Republike Slovenije, Zavod RS za šolstvo, Kreativni center Poligon, Ljudmila, MakerLab, Kibla, RogLab – Pilotni projekt Centra Rog, Make: Makezine.com, Zavod Kernikova in Cirkulacija 2.

Ljubljana Mini Maker Faire je sicer “največji mednarodni dogodek v Sloveniji, ki promovira sodobno tehnologijo, inovatorstvo, tehnično kulturo ter izobraževanje in umetnost s področja sodobnih tehnoloških in znanstvenih procesov“. Njegov namen je promocija “tehnološkega razvoja in inovacij, popularizacija in izmenjava tehničnih rešitev ter tehnično in digitalno opismenjevanje širše množice”.

Udeležba na dogodku vam ponuja številne dejavnosti. Tako se bodo odvijale sejemske predstavitve različnih ustvarjalcev, kot so institucije, organizacije, gospodarske družbe in posamezniki, raziskovalci in izdelovalni laboratoriji, projektne skupine, šolske skupine podjetja, ki bodo predstavili in prikazali svoje inovativne rešitve na področjih tehnologije in tehnike. Obenem bo potekalo veliko aktivnosti na področju izobraževanja za vse starostne skupine, okrogle mize in pogovori ter pester spremljevalni program.

Na letošnjo drugo izvedbo dogodka so še posebej vabljeni Učni izdelovalni laboratoriji, ki so hkrati povabljeni k aktivni izvedbi samega dogodka. Udeležba na dogodku je brezplačna tudi za vse druge obiskovalce in zajema širšo strokovno javnost, saj je poleg profesionalnega omogočeno tudi poljudno sodelovanje. Dogodek spodbuja “dinamične premike med gospodarstvom, izobraževanjem, kulturo in širšo družbo“.

Z izvedbo dogodka se želi slediti naslednjim ciljem:

  • Krepitev trga dela s promocijo inovativnih rešitev in tehnološkega opismenjevanja.
  • Spodbujanje podjetniške aktivnosti in produktivnosti, poslovnih grozdov in mrež.
  • Povezava raziskovanja in izobraževanja, povečanje odzivnosti izobraževanja na spremembe družbe in potrebe trga dela ter spodbujanje pridobivanja kompetenc in vseživljenjskega učenja.
  • Spodbujanje kulturne in medijske pismenosti skozi sodobne tehnologije ter spodbujanje povezav kulturnega sektorja z gospodarskim, izobraževalnim in širšo družbo.
  • Podpora raziskavam, razvoju in inovacijam ter promociji njihovih procesov in rešitev.

Ljubljana Mini Maker Faire je sicer prvič potekal v letu 2017, kjer so pri njegovi pripravi in izvedbi sodelovali številne institucije, podjetja ter seveda laboratoriji, ki “močno podpirajo promocijo in popularizacijo znanosti, inženirstva in podjetnosti”. Tako je v lanskem letu 250 Maker-jev izvedlo več kot 20 delavnic, ki jih je obiskalo več kot 3500 udeležencev. S premiero dogodka je le-ta postal del globalne mreže Maker skupnosti.

Več o dogodku izveste tukaj.