, , ,

Objavljen Javni razpis za sofinanciranje ukrepov trajnostne mobilnosti – vozlišč P+R (JR-UTM_P+R/2017)

Ministrstvo za infrastrukturo je 22. decembra 2017 objavilo Javni razpis za sofinanciranje ukrepov trajnostne mobilnosti – vozlišč P+R (parkiraj in presedi). Okvirna višina nepovratnih sredstev evropske kohezijske politike je 5.010.037,59 EUR. Rok za prvo prijavo je 21. marec 2018.

Razpis se bo izvajal v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020, prednostna os št. 4: Trajnostna raba in proizvodnja energije in pametna omrežja, prednostna naložba št. 4.4: Spodbujanje nizkoogljičnih strategij za vse vrste območij, zlasti za urbana območja, vključno s spodbujanjem trajnostne multimodalne urbane mobilnosti in ustreznimi omilitvenimi prilagoditvenimi ukrepi.

PREDMET razpisa je sofinanciranje operacij, ki bodo prispevale k razvoju trajnostne mobilnosti in s tem k izboljšanju kakovosti zraka v mestih ter k boljši povezanosti urbanih območij z njihovim zaledjem, zmanjšanju prometnih zastojev, izboljšanju kakovosti življenjskega prostora v urbanih
območjih in povečanju prometne varnosti.

Predmet javnega razpisa je dodelitev nepovratnih sredstev posameznim občinam za sofinanciranje operacij, ki predstavljajo investicije v vozlišča P+R (parkiraj in presedi) (skupaj sredstva za sofinanciranje do 5.010.037,59 mio EUR) in je razdeljen v dva sklopa:

  • Sklop I: sofinanciranje vsaj dveh vozlišč P+R, ne glede na tip (tip A, B1, B2 in C po Smernicah za vzpostavitev sistema P+R), predvidena sredstva za sofinanciranje po tem sklopu so v višini do 4.010.037,59 EUR, pri čemer je višina sofinanciranja posamezne operacije omejena na 2.005.018,79 EUR.
  • Sklop II: sofinanciranje vsaj štirih manjših vozlišč P+R tipa C, predvidena sredstva za sofinanciranje po tem sklopu so v višini do 1.000.000 EUR, pri čemer je višina sofinanciranja posamezne operacije omejena na 250.000 EUR. Operacije, sofinancirane iz tega javnega.

UPRAVIČENCI

Do sredstev po tem javnem razpisu so, glede na območje upravičenosti in pogoje upravičene občine z mestnimi območji (mestnimi naselji s pripadajočimi naselji mestnih območij) s sprejeto celostno prometno strategijo skladno z nacionalnimi smernicami (CPS).

Območje upravičenosti zajema celotno Slovenije, vendar morajo operacije v celoti ležati v mestnem območju (mestnem naselju ali naselju mestnega območja). Vozlišča P+R lahko ležijo tudi izven mestnega območja, v kolikor gre za zemljišča, ki so po občinskem prostorskem načrtu znotraj območja naselja, oziroma so v občinskem prostorskem načrtu predvidena za ta namen in znotraj sklenjenega območja stavbnih zemljišč, ki obsega mestno območje in neposredno okolico.

UPRAVIČENI STROŠKI 

Upravičeni stroški so naslednji:

– nakup nezazidanih zemljišč *
– nakup zazidanih zemljišč *
– gradnja nepremičnin,
– vzdrževalna dela,
– oprema in druga opredmetena osnovna sredstva,
– investicije v neopredmetena sredstva,
– stroški informiranja in komuniciranja (do 10% višine upravičenih stroškov operacije),
– stroški storitev zunanjih izvajalcev (projektna dokumentacija, nadzor in investicijski inženiring).
*Nakup zemljišč (nezazidanih in zazidanih skupaj) največ do 10% višine upravičenih stroškov operacije; za propadajoče lokacije in za nekdanje industrijske lokacije, ki vključujejo stavbe, se ta odstotek v skladu z Navodili organa upravljanja o upravičenih stroških za sredstva evropske kohezijske politike v programskem obdobju 2014-2020 lahko poveča na 15 %.

Do sofinanciranja so upravičene operacije gradnje vozlišč P+R, ki so del javnega potniškega prometa in javnih sistemov za izposojo javnih koles v mestnih naseljih in so smiselno umeščena v prostor z vidika potreb po prevozu potnikov, tako da omogočajo prestopanje z osebnega avtomobila na bolj trajnostna prometna sredstva.

Poleg samega zagotavljanja parkirnih mest je upravičen namen tudi prometna in urbana oprema vozlišča P+R, ozelenitev in druge ureditve za udobje potnikov, v skladu s smernicami za vzpostavitev sistema P+R.

Omejitev višine upravičenih stroškov gradbenih del je v primeru gradnje nivojskega vozlišča P+R 3.000 EUR na parkirno mesto, v primeru gradnje parkirišč vozlišča P+R tipa C v večetažnem objektu pa 10.000 EUR na parkirno mesto.

Javni razpis za izbor operacij delno financira Evropska unija, in sicer iz Kohezijskega sklada.

S sredstvi evropske kohezijske politike bo sofinanciranih do 80 % upravičenih stroškov operacije glede na omejitve tega javnega razpisa (od tega 85 % iz sredstev Kohezijskega sklada in 15 % integralnih sredstev MZI). Sredstva lastne udeležbe v višini 20 % ali več upravičenih stroškov in neupravičenih stroškov ter morebitne stroške primanjkljaja mora zagotavljati upravičenec.

RAZPOLOŽLJIVIH SREDSTEV je 5.010.037,59 EUR.

Rok za oddajo vloge je 21. marec 2018, morebitni drugi rok, v primeru, da se v prvem ne dodeli vseh razpisanih sredstev, je 20. junij 2018. 

Več informacij dobite tukaj.