, ,

Decembrski pregled trga električne energije in zemeljskega plina

 

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je ob koncu letošnjega leta pripravila analizo cen električne energije in zemeljskega plina. ZPS namreč mesečno pregleda ponudbo na spletnih straneh vseh dobaviteljev, njihove cenike, objavljene splošne pogoje in pogodbe. V tabelah nato objavijo ponudbo, kjer ni dodatnih paketnih pogojev in je dostopna vsem gospodinjstvom.

Na trgu električne energije so bile njihove ugotovitve naslednje. Pri dvotarifnem merjenju najugodnejše povprečne cene male in visoke tarife cene ponujajo Elektro prodaja EU s paketom Najceneje decembrska elektrika 11/2017, Gen-I s paketom Poceni elektrika – jesen 2/2016 in Telekom s svojo Akcijsko ponudbo. Tisti odjemalci, ki večino elektrike porabijo v času visoke tarife, lahko ugodno ceno dobijo pri podjetju E3 s paketom UDOBNI, za porabnike v času manjše tarife pa je najugodnejši E3 paket NAPREDNI. Pri enotarifnem merjenju so najugodnejši ponudniki in paketi enaki kot pri dvotarifnem, le vrstni red je nekoliko drugačen: najnižje so cene pri Martinovem paketu EU prodaje, sledi Telekomova Akcijska ponudba in Gen-I Poceni elektrika – jesen 2016/2. Gospodinjstva, ki poleg elektrike uporabljajo še zemeljski plin, najboljše ponudbe najdejo pri Energetiki Ljubljana in Elektro energiji (paketi elektrika + plin).

Najnižje cene zemeljskega plina ponujajo Gen-I s paketom Poceni plin – jesen 2016/2, Komunala Slovenj Gradec, Adriaplin s paketom Preprosto po spletu in Elektro Energija s paketom Akcijska cena plina.

Več na spletni strani ZPS …