, , ,

V soboto tudi uradno odprtje prve japonske arhitekture v Sloveniji

V okviru mednarodnega projekta v Slovenj Gradcu nastaja prvi japonski arhitekturni objekt v Sloveniji. V projektu sodelujejo Fakulteta za arhitekturo, ena najboljših univerz na Japonskem, Keio University iz Tokia, Srednja šola Slovenj Gradec in Muta (Šolski center Slovenj Gradec, lesarsko področje), ljubljanski Fakulteta za arhitekturo in Fakulteta za strojništvo in Mestna občina Slovenj Gradec (MO Slovenj Gradec). Uradno slavnostno odprtje in predstavitev paviljona bosta potekala v soboto, 16. septembra, z začetkom ob 17.30, in sicer v parku pri Šolskem centru Slovenj Gradec, Srednja Šola Slovenj Gradec.

Leseni paviljon bo postavljen v park ob Šolskem centru Slovenj Gradec in bo predstavljal povezavo japonske ter slovenske kulture. Stavba bo zasnovana kot večnamenski leseni paviljon, ki ga bodo skupaj oblikovali in izvedli študentje in dijaki ter mentorji/profesorji iz omenjenih šol v sodelovanju z MO Slovenj Gradec. Paviljon bo služil kot študijski primer lesene gradnje in izdelave detajlov v lesu ter predstavitvi in izvedbi tradicionalnega japonskega čajnega obreda. Obenem bo predstavljal večnamenski prostor za dogodke Šolskega centra Slovenj Gradec in MO Slovenj Gradec.

Paviljon ponuja inovativne rešitve v leseni gradnji in omogoča hitro postavitev. Osnovni koncept tovrstnih paviljonov je, da lahko posamezen paviljon takšne velikosti v dveh dneh sestavita dva človeka. Zaradi razstavljivosti je paviljon mogoče uporabiti za šolska tekmovanju o hitrem in pravilnem sestavljanju lesene montažne stavbe. Paviljon omogoča nadaljnjo razdelavo v različne produkte lesene gradnje, kot so stanovanjske hiše, zavetišča, minimalna stanovanja, še kako potrebna ob morebitnih naravnih nesrečah, ipd.

Japonski leseni paviljon bo zasnovan specifično za slovensko oz. natančneje koroško okolje, z japonskim pridihom tradicionalne lesene gradnje, vendar s sodobnim navdihom in interpretacijo tradicije. Sestavljen bo iz masivnih lesenih elementov in iz sodobnih lesenih plošč. Izveden bo s tradicionalnimi tesarsko-mizarskimi orodji kot tudi z visokotehnološkimi stroji za obdelavo lesa. Površina paviljona bo znašala približno 50 m2.