, , , ,

Javna predstavitev prve v Sloveniji izvedene japonske arhitekture

V petek, 18. avgusta, bo na Mestni občini Slovenj Gradec potekalo srečanje ob zajtrku. Tema srečanja bo v Slovenj Gradcu predvidena izgradnja lesenega japonskega paviljona, ki se lahko pohvali kot prva v Sloveniji izvedena arhitektura in 13. japonska arhitektura v Evropi. Paviljon bo rezultat sodelovanja Fakultete za arhitekturo ene najboljših univerz na Japonskem Keio University iz Tokia, Srednje šole Slovenj Gradec in Muta, ljubljanskih Fakultete za arhitekturo in Fakultete za strojništvo in Mestne občine Slovenj Gradec (MO Slovenj Gradec). Projekt lesenega japonskega paviljona v Slovenj Gradcu in druge aktualne projekte lesene gradnje na Koroškem bodo predstavili Andrej Čas (župan MO Slovenj Gradec), izr. prof. mag. Tadej Glažar (Fakulteta za arhitekturo), Bernard Kresnik (ravnatelj Srednje šole Slovenj Gradec in Muta), mag. Primož Praper (direktor EUTRIP) in dr. Luka Zajec (direktor RACE KOGO).

Po lanskoletnem uspešnem sodelovanju, ko je bila realizirana postavitev japonskega paviljona na hrvaškem otoku Vis, je bil letos v zahvalo in v želji po nadaljnjem sodelovanju zastavljen nov japonski leseni paviljon. Paviljon bo najprej postavljen v samem središču mesta, v park ob gimnaziji, ob predvideni izgradnji nove lesarske šole pa bo prestavljen par sto metrov ob nov sadovnjak v šolskem parku. Projekt lesenega japonskega paviljona in še nekatere aktualne projekte lesene gradnje na Koroškem bodo podrobneje predstavili zgoraj omenjeni govorci.

Stavba bo zasnovana kot večnamenski leseni paviljon, ki ga bodo skupaj oblikovali in izvedli študentje in dijaki ter mentorji/profesorji iz omenjenih šol v sodelovanju z MO Slovenj Gradec. Paviljon bo služil kot študijski primer lesene gradnje in izdelave detajlov v lesu ter predstavitvi in izvedbi tradicionalnega japonskega čajnega obreda. Obenem bo predstavljal večnamenski prostor za dogodke ŠC Slovenj Gradec in MO Slovenj Gradec, ki ga bo lahko uporabila za organizacijo raznih prireditev in promocijskih dogodkov.