, , , ,

V Slovenj Gradcu predstavljena prva v Sloveniji izvedena japonska arhitektura

V petek, 18. avgusta, je na sedežu Mestne občine Slovenj Gradec potekalo srečanje ob zajtrku. Srečanje je bilo namenjeno predstavitvi projekta lesenega japonskega paviljona in drugih aktualnih projektov lesene gradnje na Koroškem. Predstavili so jih Andrej Čas (župan MO Slovenj Gradec), izr. prof. mag. Tadej Glažar (Fakulteta za arhitekturo, Univerza v Ljubljani), Bernard Kresnik (ravnatelj Srednje šole Slovenj Gradec in Muta), mag. Primož Praper (direktor EUTRIP) in dr. Luka Zajec (direktor RACE KOGO).

V drugi polovici tega meseca, natančneje 24. avgusta, prihajajo na obisk na Koroško predstavniki Fakultete za arhitekturo, ene najboljših univerz na Japonskem, Keio University iz Tokia. Razlog za obisk predstavlja načrtovano sodelovanje omenjene japonske fakultete, Srednje šole Slovenj Gradec in Muta (Šolski center Slovenj Gradec, lesarsko področje), ljubljanskih Fakultete za arhitekturo in Fakultete za strojništvo in Mestne občine Slovenj Gradec (MO Slovenj Gradec). Po lanskoletnem uspešnem sodelovanju, ko je bila realizirana postavitev japonskega paviljona na hrvaškem otoku Vis, je bil letos v zahvalo in v želji po nadaljnjem sodelovanju zastavljen nov japonski leseni paviljon. Lesen japonski paviljon v Slovenj Gradcu bo prva japonska arhitektura, izvedena v Sloveniji, in 13. japonska arhitektura v Evropi. Paviljon bo najprej postavljen v samem središču mesta, v park ob gimnaziji, ob predvideni izgradnji nove lesarske šole pa bo prestavljen par sto metrov stran ob nov sadovnjak v šolskem parku.

Primož Praper iz EUTRIP-a, ki je moderiral srečanje, je na začetku predstavil nekaj projektov lesene gradnje na Koroškem, ki so trenutno v pripravi oz. izvedbi. Med te sodita projekta izgradnje Večnamenske dvorane Kotlje in izgradnje Centra za zdravje in šport Mislinja. Vrednost investicije Večnamenske dvorane Kotlje je 1,7 milijonov evrov. Od tega je Občina Ravne na Koroškem pridobila 400.000 evrov nepovratnih sredstev EKO sklada, j. s. Vrednost investicije izgradnje stavbe Centra za zdravje in šport Mislinja znaša približno 3 milijone evrov. Od tega je Občina Mislinja pridobila 1.050.000 evrov nepovratnih sredstev EKO sklada in 450.000 evrov s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ). Trenutno je v Slovenj Gradcu v izvajanju tudi projekt »Race WOOD«, ki ga izvaja Razvojni center koroškega gospodarstva (RACE KOGO). Kot je povedal dr. Luka Zajec, v okviru projekta razvijajo inovativno, modularno, prefabricirano leseno steno z izboljšanimi lastnostmi gradbene fizike ter sočasnim razvojem senzorjev in krmilnikov za spremljanje kazalnikov bivalnega udobja. Tudi za ta projekt so bila pridobljena nepovratna sredstva, in sicer približno 193.000 evrov v okviru javnega razpisa SPIRIT-a.

Zbrane je nagovoril župan MO Slovenj Gradec Andrej Čas, ki je poudaril, da Občina podpira trajnostno, leseno gradnjo in da bo leseni japonski paviljon med drugim simboliziral dolgoletno uspešno sodelovanje Slovenj Gradca z japonskim pobratenim mestom Mito.

Izr. prof. mag. Tadej Glažar je predstavil projekt postavitve prvega japonskega paviljona v Sloveniji. Kot je povedal, pri oblikovanju paviljona sodelujeta obe fakulteti za arhitekturo (iz Tokia in Ljubljane), dijaki iz Slovenj Gradca pa bodo s svojimi učitelji in študenti iz Tokia izdelali razrez lesene konstrukcije ter skupaj z ljubljanskimi študenti tudi fizično postavili oz. »zgradili« paviljon.

Skupaj bo na projektu lesenega japonskega paviljona, katerega dodano vrednost je poudaril tudi ravnatelj Srednje šole Slovenj Gradec in Muta Bernard Kresnik, sodelovalo okoli 25 študentov in dijakov ter profesorjev, učiteljev in asistentov iz omenjenih šol. V projekt je vključena tudi Fakulteta za strojništvo, Univerze v Ljubljani, ter nekaj slovenskih podjetij, ki bodo brezplačno dala na razpolago del materialov in orodij za izgradnjo paviljona. Eno izmed teh je podjetje EUTRIP, ki razvojno-raziskovalno deluje na področju lesene gradnje in je tudi v lanskem letu sodelovalo pri projektu z japonskimi partnerji. Njihove storitve so vezane na iskanje možnosti nepovratnih sredstev, BIM modeliranje, razvoj inovativnih produktov in novih poslovnih modelov.

Stavba bo zasnovana kot večnamenski leseni paviljon, ki ga bodo skupaj oblikovali in izvedli študentje in dijaki ter mentorji/profesorji iz omenjenih šol v sodelovanju z MO Slovenj Gradec. Paviljon bo služil kot študijski primer lesene gradnje in izdelave detajlov v lesu ter predstavitvi in izvedbi tradicionalnega japonskega čajnega obreda. Obenem bo predstavljal večnamenski prostor za dogodke Šolskega centra Slovenj Gradec in MO Slovenj Gradec, ki ga bo lahko uporabila za organizacijo raznih prireditev in promocijskih dogodkov.

Paviljon ponuja inovativne rešitve v leseni gradnji in omogoča hitro postavitev. Kot je izpostavil izr. prof. mag. Tadej Glažar, je osnovni koncept tovrstnih paviljonov, da lahko posamezen paviljon takšne velikosti v dveh dneh sestavita dva človeka. Zaradi razstavljivosti je paviljon mogoče uporabiti za šolska tekmovanju o hitrem in pravilnem sestavljanju lesene montažne stavbe. Paviljon omogoča nadaljnjo razdelavo v različne produkte lesene gradnje, kot so stanovanjske hiše, zavetišča, minimalna stanovanja, še kako potrebna ob morebitnih naravnih nesrečah, ipd.

Japonski leseni paviljon bo zasnovan specifično za sloensko oz. natančneje koroško okolje, z japonskim pridihom tradicionalne lesene gradnje, vendar s sodobnim navdihom in interpretacijo tradicije. Sestavljen bo iz masivnih lesenih elementov in iz sodobnih lesenih plošč. Izveden bo s tradicionalnimi tesarsko-mizarskimi orodji kot tudi z visokotehnološkimi stroji za obdelavo lesa. Površina paviljona bo znašala približno 50 m2.

Načrtovanje paviljona poteka vse od meseca aprila letos, razrez lesenih materialov in gradnja pa bosta potekala med 16. avgustom in 18. septembrom 2017, ko bo paviljon tudi uradno predstavljen in predan v uporabo.

Kot je povedal izr. prof. mag. Tadej Glažar, je ta četrtek, 24. avgusta, v Slovenj Gradcu predviden obisk predstavnikov Fakultete za arhitekturo, Keio University iz Tokia. Ob tej priložnosti bo z začetkom ob 19. uri v Koroški galeriji likovnih umetnosti potekalo javno predavanje Hirota Kobayashija, profesorja na Fakulteti za arhitekturo iz Tokia. Za odgovore na vprašanja bo na voljo tudi statik Akira Suzuki. Tema predavanja bodo lesen japonski paviljon v Slovenj Gradcu kot prva japonska arhitektura, izvedena v Sloveniji, in drugi primeri dobre prakse lesenih japonskih paviljonov.

Zaradi dosedanjega odličnega sodelovanja omenjenih deležnikov so tudi v prihodnje odprte številne možnosti prenašanja znanja in v povezavi z gospodarstvom možnosti trženja izdelkov z visoko dodano vrednostjo in visoko tehnološko strojno obdelavo lesa, te naravne danosti Slovenije, še posebej pa Koroške regije.