,

V Slovenj Gradcu postavljena dva “japonska paviljona”

V soboto 25. in nedeljo 26. novembra, so v Slovenj Gradcu zaključili veliko večino izvajalskih del na obeh projektih “japonski paviljon”, tako na Paviljonu prijateljstva kot na minimalni enoti za krizne razmere.

Japonski paviljon – paviljon prijateljstva in minimalna enota za krizne razmere v Slovenj Gradcu sta plod sodelovanja ljubljanske Fakultete za arhitekturo, tokijske Univerze Keio, Mestne občine Slovenj Gradec in Srednje šole Slovenj Gradec in Muta. Študentje so pod vodstvom arhitekta in profesorja mag. Tadeja Glažarja in gostujočega profesorja dr. Hirota Kobajašija postavili prvi japonski leseni zgradbi v Sloveniji.

Pri izvedbi so sodelovali japonski in slovenski študenti arhitekture ter dijaki Srednje lesarske šole Slovenj Gradec in Muta. Paviljon prijateljstva in paviljon kot minimalna enota sta prvi izvedeni japonski arhitekturi v Sloveniji in hkrati donatorski projekt dveh univerz, ki brez tesne podpore in sodelovanja slovenskih podjetij ne bi bil mogoč.

Paviljona sta izdelana za študijske namene, prvi paviljon kot učilnica na prostem, razstavni prostor ali kot prostor za druženje dijakov ter za promocijske in turistične namene, drugi paviljon pa kot študijski primer bivališča za krizne razmere.

V kolikor bodo vremenske razmere dopuščale, načrtujejo še zaključiti z deli na strehi in namestiti razsvetljavo v in okolici paviljona.

Za promocijske namene so ustvarili bazo podatkov PRESS PACK s fotografijami, videi in besedili.